ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Συντριβή για την πορτογαλική κυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ 

Οι τοπικές εκλογές στην Πορτογαλία για την ανάδειξη 308 δημάρχων συνέπεσαν με την επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας, η οποία αναμένεται να ζητήσει νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (PSD) συγκεντρώνουν μόλις το 26,5% των ψήφων, ενώ προηγείται με διαφορά περίπου 10 μονάδων το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, αποσπώντας το 36,3%.

Σημαντική άνοδο πέτυχαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τη δημαρχία στο Πόρτου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία, αλλά και στο Ματουζίνιου, παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών οι οποίοι δεν φάνηκαν να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από την αποδοκιμασία της κυβερνητικής λιτότητας.

Οι Σοσιαλιστές, αξιωματική αντιπολίτευση, κυριαρχούν σε 137 δήμους (πέντε περισσότερους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση), ενώ το κυβερνών κόμμα επικρατεί σε 100 δήμους (από 137 στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές). Εκκρεμούν ακόμη τα τελικά αποτελέσματα για τις 25 από τις 308 δημαρχίες. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταγράψει το χειρότερο ποσοστό σε δημοτικές εκλογές το 1989, όταν είχαν επικρατήσει σε 114 δήμους.

Το CDS, κόμμα συνεργαζόμενο με το PSD, επικράτησε σε πέντε δημαρχίες,

Η συμμαχία Κομμουνιστών - Πρασίνων επικράτησε σε 30 δήμους, ενώ εξελέγησαν και 11 ανεξάρτητοι υποψήφιοι (από επτά στην προηγούμενη αναμέτρηση).

Η καθυστέρηση στα τελικά αποτελέσματα αποδίδεται στο νέο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων, μετά τη συγχώνευση πολλών τοπικών δημοτικών συμβουλίων.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρου Πάσους Κουέλιου δήλωσε: «γνωρίζουμε πως πάντοτε υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε. Όμως επίσης γνωρίζουμε πως η ατραπός αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να θέσουμε τέλος στο δανειακό πρόγραμμα και να ανακτήσουμε την ευκαιρία μας για ανάπτυξη και να προσφέρουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη κι ευημερία προς όλους».

Για τεράστια βούληση των Πορτογάλων για αλλαγή έκανε λόγο ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου.

Πηγή: ΑΠΕ via alterthess.gr
- See more at: http://left.gr/news/syntrivi-gia-tin-portogaliki-kyvernisi-stis-dimotikes-ekloges#sthash.4oPZdVkq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου