ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Να κάτσουν στο σκαμνί όσοι έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δ. Παπαδημούλη, στην εφημερίδα «Real News».

1. Με τα μέτρα που αποφασίζονται πού κατά τη γνώμη σας οδηγείται η ελληνική οικονομία;

Οδηγείται σε βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση και ακόμα υψηλότερη ανεργία που θα φέρει νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το νέο πακέτο μέτρων είναι από κάθε άποψη το χειρότερο. Είναι το πιο άγριο, άδικο, υφεσιακό, αδιέξοδο. Αντί για τη ρήτρα ισοδυνάμων που προτάθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους, μπαίνει η ρήτρα αναπλήρωσης, το αντίθετό της δηλαδή. Την απουσία βούλησης των κυβερνώντων να βρουν χρήματα από τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα καρτέλ, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και της διαφθοράς, την μετατρέπουν σε ένα «ενέχυρο» ψηφισμένων από τώρα, νέων επιπλέον περικοπών και πάλι σε μισθούς και συντάξεις και για το 2014! Η τρόικα, βλέποντας μία κυβέρνηση που αθετεί τις δεσμεύσεις της για άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, προωθεί και επιβάλλει την αναδιαπραγμάτευση του προς το χειρότερο. Βρίσκουν και τα κάνουν. Αυτό, σε συνδυασμό με την κόντρα ΔΝΤ-ΕΚΤ για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εξηγούν την καθυστέρηση και της έκθεσης και της δόσης.

2. Εκτιμάτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εμφανίσει ρωγμές και αριθμητικές απώλειες κατά την ψηφοφορία;

Σε οριακές καταστάσεις, όπως η σημερινή, ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του. Ελπίζω να υπάρξουν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ορθώσουν ανάστημα απέναντι τόσο στο πακέτο, όσο και στην αντιδημοκρατική μεθόδευση της μίας ψηφοφορίας.

3. Βουλευτές της πλειοψηφίας που θα καταψηφίσουν, κυρίως αν προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έχουν θέση προοπτικά εντός ή δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτή την ώρα προέχει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και στη Βουλή και στη κοινωνία, για να σταματήσει αυτός ο ολισθηρός κατήφορος, για να μπούμε επιτέλους σε μια τροχιά ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της κοινωνικής συνοχής. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε συλλογικά στην πορεία, με βάση το πρόγραμμα και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ανιχνεύοντας σταθερά τη δυνατότητα στέρεων και αξιόπιστων πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων.

4. Στο κόμμα σας υπάρχουν κατηγορίες από συνιστώσες που μιλούν για «δεξιά στροφή» προκειμένου-προφανώς-να γίνει αρεστός ο ΣΥΡΙΖΑ «από το σύστημα» και να κυβερνήσει… Και το Αριστερό Ρεύμα, όμως πιέζει για «αριστερή στροφή»…

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βαδίζει με γνώμονα το πρόγραμμα, την πολιτική και την ηγεσία που μας οδήγησε από το 4% στο 27% και δέχεται σκληρό πόλεμο «από το σύστημα». Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να στρίψει “δεξιά” ή “αριστερά”. Αυτό που χρειάζεται είναι να μείνουμε σταθεροί και συνεπείς σε αυτή την πορεία ενίσχυσης και ωρίμανσης με συλλογικότητα, δημοκρατικές διαδικασίες, σύνθεση απόψεων. Για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πιο ριζοσπαστικός στην πράξη, πρέπει να συνεχίσει να δυναμώνει.

5. Στον Φώτη Κουβέλη τι θα λέγατε ενόψει της ψήφισης των μέτρων;

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Δεν μου πέφτει λόγος. Με θλίβει όμως η μνημονιακή μετάλλαξη της ΔΗΜΑΡ. Η στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει ότι το κόμμα αυτό έχει κάνει μία επιλογή που έχει στρατηγικό βάθος και το μετατοπίζει με γρήγορα βήματα στο χώρο της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας. Είναι τραγική η ανακολουθία των μετεκλογικών πράξεων σε σύγκριση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Διότι αυτό το κόμμα είχε ψηφίσει εναντίον του πρώτου μνημονίου, του δευτέρου, του εφαρμοστικού νόμου και σε όλες τις μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες είχε υιοθετήσει την ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

6. Γιατί κατά τη γνώμη σας πολιτικοί αλλά και το λεγόμενο «σύστημα των media» αντέδρασε τόσο ενοχικά στην αποκάλυψη της “R” για τους τρεις πρώην υπουργούς;

Δεν γνωρίζω. Πάντως η όλη υπόθεση “μυρίζει” κι αυτό ανεξάρτητα με το αν οι»3» είναι όντως μπλεγμένοι στην υπόθεση. Η σημαντική καθυστέρηση στη δικαστική εκκαθάρισή της προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Θεωρώ αδιανόητο κάποιοι να σπεύσουν, μετά από δύο χρόνια αδράνειας, να την κλείσουν, όπως ακούγεται, βιαστικά, με βούλευμα , χωρίς να ψαχτούν προηγουμένως εξονυχιστικά τα πάντα από την δικαιοσύνη.

7. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, κατά τη γνώμη σας, θα μπορέσει να παραμείνει στην Προεδρία; Και, αλήθεια οι αποκαλύψεις συνιστούν αποσταθεροποίηση;

Η ανάμειξη του Προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη σε τέτοιες υποθέσεις δημιουργεί σοβαρή πολιτική και θεσμική εμπλοκή. Εμείς δεν επιδιώκουμε να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά σ’ αυτή την υπόθεση. Δεν έχουμε γνώση του φακέλου. Περιμένουμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης και θέλουμε αυτό να έρθει γρήγορα και να είναι δίκαιο και πειστικό πριν απ’ όλα προς τους Έλληνες πολίτες που είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα: Τι έγινε σ’ αυτά τα δύο χρόνια από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 για τον έλεγχο αυτής της υπόθεσης; Η συμβιβαστική λύση που επελέγη από τον Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς μετά από συνεννοήσεις με τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ότι δηλαδή «δεν παραιτούμαι, αλλά δεν ασκώ και τα καθήκοντά μου», δεν μπορεί να πάει μακριά.

8. Τα σκάνδαλα, πάντως, και η μη διερεύνησή τους, φαίνεται να εντείνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, ίσως και να εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας…

Χωρίς μία γενναία, δίκαιη, πολιτική αυτοκάθαρση είναι αδύνατο να προχωρήσει οτιδήποτε σ’ αυτή τη χώρα, οποιαδήποτε προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, ανόρθωση, προκοπή, δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο για δεκαετίες πρέπει να πάψουν να βλέπουν αυτά τα θέματα με τα κομματικά χρωματιστά «γυαλιά» της σκοπιμότητας. Χρειάζεται να λειτουργήσουν οι θεσμοί και μια «συμμαχία εντίμων» να απαιτήσει γρήγορη εκκαθάριση των υποθέσεων. Μια εκκαθάριση δίκαιη και αποτελεσματική, έτσι ώστε όσοι είναι αθώοι, να αποδοθούν αθώοι στην κοινωνία κι όσοι έχουν βάλει το «δάχτυλο στο μέλι», επιτέλους να κάτσουν στο σκαμνί. Απαιτείται άμεσα μια πορεία απαλλαγής της χώρας από το άγος του μνημονίου και της ατιμωρησίας των «ρετιρέ» πριν ο τόπος και ο λαός οδηγηθούν σε μια αναντίστρεπτη παρακμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου