ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κατάθεση σημαντικών τροπολογιών για αγροτικά θέματα


15/1/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντικές τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συζητείται στη βουλή.
Αναλυτικά:
Μετά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 26 Φεβρουαρίου του 2013, για τις ρυθμίσεις που επρόκειτο να γίνουν για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, δημιουργήθηκε η ψευδής όπως αποδείχθηκε εντύπωση πως θα διορθωθούν οι «μικρές αδικίες», όπως τις χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 
Ακόμη περισσότερο αυτό ισχύει για τους γεννημένους τα έτη 1948 και 1949 που βρίσκονταν πλησίον της σύνταξης πριν την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 και οι οποίοι πίστεψαν πως θα συμπεριληφθούν σε κάποια έστω μεταβατική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε δίκαια την περίπτωσή τους.
Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς έφτασαν σε σημείο ακόμα και να δανειστούν προκειμένου να αποπληρώσουν τις τελευταίες, όπως νόμιζαν, ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες, διότι με ειδική ένδειξη στις εντολές πληρωμής ο ΟΓΑ τους καλούσε να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, πολλοί αγρότες έχουν παραχωρήσει ή μεταβιβάσει τις καλλιέργειες τους ή τις εγκαταστάσεις τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εργαστούν.
Με το σκεπτικό αυτό προτείνεται τροπολογία ώστε να μη θίγονται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που γεννήθηκαν τα έτη 1948 και 1949.


Β) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΕΣΗΣ Η ΕΜΜΕΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.

Μετά την θέση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 46/27.7.2012 απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας, το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα στέλνει τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του σε εισπρακτικές εταιρείες, τρομοκρατώντας τους δανειολήπτες και τις οικογένειές τους.

Στη σχετική επιστολή που λαμβάνουν αυτές τις ημέρες αναφέρεται:
«Σας ενημερώνουμε ότι η οφειλή σας από τη σύμβαση (…..) παρουσιάζει καθυστέρηση πλέον των (…) ημερών για το ποσό των (…) ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να εκτοκίζεται με επιτόκιο υπερημερίας. Καθώς ο λογαριασμός σας παραμένει σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση άνω των 10 ημερών, σας ενημερώνουμε ότι η ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση θα διαβιβάσει τα δεδομένα σας σε μία από τις ακόλουθες εταιρείες ενημέρωσης...» 

Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια οι οφειλέτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως αδυναμία να λάβουν φορολογικά ενημερότητα, αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, επιπλέον πρόστιμα κ.α.
Η εκβιαστική αυτή απαίτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα οδηγήσει τελικά χιλιάδες παραγωγούς στην εξόντωση και τον αγροτικό χώρο σε πλήρη χρεωκοπία.
Με βάση όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

ΑΡΘΡΟ 1
1.Απαγορεύεται απολύτως η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών των πάσης μορφής αγροτικών δανείων (επιχειρηματικών, συνεταιριστικών - βραχυπροθέσμων και μακροπροθέσμων) που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών, μόνιμων κατοίκων Ελλάδος, πάσης μορφής εταιριών με έδρα την Ελλάδα και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας , που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

2.Τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές εγγυήσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν γεννούν δικαιώματα υπέρ του τρίτου έναντι του οφειλέτη.

3.Ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας εφόσον έχει ήδη εκχωρήσει-τιτλοποιήσει τα ως άνω δάνεια ,υποχρεούται από τη δημοσίευση του παρόντος να ενημερώσει εντός δυο μηνών τους δανειολήπτες πελάτες του ότι τα δάνειά τους έχουν ήδη τιτλοποιηθεί -εκχωρηθεί καθώς και σε ποιούς οργανισμούς τα έχουν εκχωρήσει.

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου