ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (30/06 - 01/07)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ – Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

1.Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ χαιρετίζει και ευχαριστεί τους έλληνες και τις ελληνίδες που σε μια άκρως πολωτική και γεμάτη εκβιασμούς προεκλογική περίοδο, αγνόησαν τις τεράστιες πιέσεις και επέλεξαν με πρωτοφανή μαζικότητα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αναδεικνύοντας τον σε δεύτερη δύναμη, σε απόσταση αναπνοής από την Νέα Δημοκρατία. Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την ψήφο τους και θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, στις ανάγκες τους ,στην απαίτηση να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια ,τις αντεργατικές πολιτικές και από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν γονατίσει τη χώρα και τους εργαζόμενους. Ακόμη και αυτοί που δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, είτε γιατί διαφωνούν είτε γιατί υπέκυψαν στους εκβιασμούς, αναγνωρίζουν την χρησιμότητα μιας ισχυρής αριστεράς για την απόκρουση της κοινωνικής καταστροφής και την ανασυγκρότηση του τόπου. Χαιρετίζουμε, ιδιαίτερα, τους δεκάδες χιλιάδες στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που με αυταπάρνηση έδωσαν μια δύσκολη αλλά ωραία μάχη, τους πολίτες που με ενεργό τρόπο στάθηκαν δίπλα μας και βοήθησαν στην εκλογική μάχη. Τους καλούμε, όλους, με αυτενέργεια και αποφασιστικότητα να δυναμώσουν τα κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ παντού ,στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες, στα χωριά, να τα μετατρέψουν σε εργαλεία διαμόρφωσης πολιτικής ,αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τις ανάγκες της ,εκπόνησης σχεδίων δράσης για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την προβολή εναλλακτικών λύσεων. Η ανάδειξη στην πρώτη θέση της ΝΔ και η συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης με κορμό την ΝΔ είναι μια αρνητική εξέλιξη, αφού αυτή θα κινηθεί στην λογική των μνημονίων και σε βάρος του λαού. Παρά αυτήν την αρνητική εξέλιξη ,η αντίσταση του λαού και η πάλη για την κατάκτηση μιας εναλλακτικής λύσης με κορμό την αριστερά ,μπορεί να συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις.



2. Η μάχη για τις εκλογές στις 17-6-2012 ήταν η πιο κρίσιμη και η πιο σύνθετη μάχη που δόθηκε από την αριστερά εδώ και δεκαετίες. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο χώρος μας ,από μια μικρή δύναμη, αναδείχτηκε ως ο κύριος και ηγεμονικός εκφραστής της αντινεοφιλελεύθερης- αντιμνημονιακής πολιτικής και έδωσε την μάχη με όρους ρήξης με τις επιλογές των μνημονίων. Το άλμα στο 17% στις 6/5 και στη συνέχεια στο 26,89 % στις 17/6 αποτελεί ένα πρωτοφανές επίτευγμα ,που συμπυκνώνει τις εκρηκτικές μεταβολές που έγιναν στην ελληνική κοινωνία και στην εκλογική και πολιτική συμπεριφορά του λαού, την τεράστια επιδείνωση της ζωής του λαού, την πλήρη αποδιάρθρωση των συμμαχιών του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όσο και την δραματική κρίση ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει κάτω από το βάρος των αντεργατικών του πολιτικών και των σχέσεων διαπλοκής με την οικονομική ολιγαρχία.
Η αλματώδης μεταστροφή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι το αποτέλεσμα της καταγραφής του ως η κύρια αντιμνημονιακή δύναμη, της συμμετοχής του στους αγώνες, των θετικών πρωτοβουλιών για την ενότητα και κοινή δράση της αριστεράς και των αριστερών σοσιαλιστικών δυνάμεων ,της μεγάλης απήχησης της προγραμματικής του πρότασης και ιδιαίτερα της προβολής του στόχου για κυβέρνηση της αριστεράς, που απέκτησε μεγάλη δυναμική και συναντήθηκε με την απόγνωση και τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων.
3.Η κομματική γεωγραφία άλλαξε ριζικά στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταγράφηκε ως η πλέον δυναμική και ανερχόμενη πολιτική δύναμη στο νέο πολιτικό σκηνικό και αναδείχτηκε στην δεύτερη θέση , με πολύ μικρή διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, η οποία έδωσε την εκλογική μάχη με ενωμένες τις περισσότερες δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, στο όνομα του συστήματος. Η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι στηρίχτηκε με όλα τα μέσα χειραγώγησης του λαού ,δεν κατάφερε να πλησιάσει καν τα ποσοστά της χειρότερης επίδοσης του συντηρητικού χώρου την περίοδο της έναρξης της οικονομικής κρίσης το 2009.
Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε χάνοντας 32 μονάδες από το ποσοστό του 2009 ,πληρώνοντας έτσι το μεγαλύτερο τίμημα ως ο βασικός υπεύθυνος της ένταξης της χώρας στο δράμα των μνημονιακών πολιτικών.
Το ΛΑΟΣ εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή.
Το ΚΚΕ έχασε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του λόγω της αντιενωτικής πολιτικής του και της σεχταριστικής στάσης πολιτικής απομόνωσης και αδιαφορίας που επέδειξε στην αντιμετώπιση των άμεσων και τεράστιων προβλημάτων της εργατικής τάξης και του λαού καθώς και της ταύτισής του με την κινδυνολογία του συστήματος. Επίσης, η ηγεσία του ΚΚΕ, εγκλωβίστηκε σε μια ανάλυση ,που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο εγχώριος και ο ευρωπαϊκός αστισμός θα επιχειρούσε την διαμόρφωση μιας νέας συναίνεσης με τα λαϊκά στρώματα μέσα από ένα νέο είδος σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης και αντιτάχθηκε στη δυναμική του αιτήματος για κυβέρνηση της αριστεράς.
Η ΔΗΜΑΡ διέσωσε το ποσοστό της στην δεύτερη εκλογική μάχη ,επιλέγοντας την ακόμη πιο συντηρητική μετατόπιση της πολιτικής της γραμμής και έναν συμπληρωματικό ρόλο στην δεξιά σοσιαλδημοκρατία ,ανοίγοντας μέτωπα στην ενωτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ανεξάρτητοι Έλληνες παρά την συρρίκνωσή τους και την αντιφατική και δεξιόστροφη πολιτική τους καταγράφονται ως μια αντιμνημονιακή δύναμη του συντηρητικού χώρου.
Ο εξωκοινοβουλευτικός χώρος της αριστεράς και οι οικολόγοι-πράσινοι, συμπιέστηκαν εκλογικά και πολιτικά, κυρίως διότι κράτησαν αρνητική στάση στο ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς.
Ιδιαίτερα αρνητικό φαινόμενο είναι η αύξηση και η διατήρηση στην δεύτερη φάση των ποσοστών του φασιστικού κόμματος της χρυσής αυγής που σταθεροποιεί την παρουσία της με όρους ωμής βίας και ανοιχτής ρατσιστικής συμπεριφοράς, ζήτημα που απαιτεί ειδική εξέταση από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τους όρους ανακοπής της δράσης της, της αποδόμησης και της πολιτικής απομόνωσής της.
Η νέα κατάσταση που αποτυπώθηκε στο πολιτικό σκηνικό απαιτεί σοβαρή ανάλυση και εκτίμηση σε συνδυασμό με τις μεγάλες κοινωνικο-ταξικές μεταβολές που έχουν συντελεστεί.
4. Από την πρώτη στη δεύτερη εκλογική μάχη καταγράφηκαν σοβαρές μεταβολές στην συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει την πολιτική και κοινωνική πόλωση στη βάση των μεγάλων προβλημάτων. Η εργατική τάξη, τα πιο καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα καθώς και τα δυναμικά κοινωνικά στρώματα ,οι πιο μικρές και παραγωγικές ηλικίες εκδήλωσαν την προτίμησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι συνταξιούχοι, οι νοικοκυρές και οι αγρότες (παρότι είχαμε σημαντική αύξηση επιρροής στις δεύτερες εκλογές) προτίμησαν την Νέα Δημοκρατία. Η αύξησή μας στην περιφέρεια ήταν πιο μεγάλη στις 17-6 σε σχέση με τις αστικές περιοχές. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη νεολαία. Σημαντικό ,επίσης , ήταν το ποσοστό της αποχής η οποία διευρύνθηκε στις δεύτερες εκλογές που- κατ' εκτίμηση μας έπληξε περισσότερο από την ΝΔ. Η αποχή - στο βαθμό που σηματοδοτεί την παραίτηση τμήματος του εκλογικού σώματος που περιθωριοποιείται κοινωνικά από την εφαρμοζόμενη πολιτική - συνιστά κορυφαίο κίνδυνο για την αριστερά. Πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αναχαιτίσουμε το αίσθημα παραίτησης και μοιρολατρικής αποδοχής της καταστροφής από τα κατώτερα τμήματα της κοινωνίας, τα οποία συνιστούν νευραλγικό κομμάτι της κοινωνικής συμμαχίας που επιχειρούμε να συγκροτήσουμε.
Επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων που αποφάσισε τις τελευταίες μέρες ή πάνω από την κάλπη έκανε, με βάση το κριτήριο του φόβου, πιο συντηρητικές επιλογές.
Είναι ανάγκη κάθε οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να βγάλει τα ειδικά της συμπεράσματα σε κάθε περιοχή και κλάδο.
Οι δεύτερες εκλογές υπογράμμισαν με μεγαλύτερη ένταση αυτό που εμφανίστηκε και στις 6/5,ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ διαμορφώνει ένα νέο προφίλ πιο λαϊκό, πιο νεανικό ,πιο καθαρής ταξικής εκπροσώπησης αλλά και πιο πλατύ όσον αφορά τα φάσμα των απόψεων που εκπροσωπεί. Η προσπάθειά μας το επόμενο διάστημα είναι να μετατρέψουμε αυτή την επιρροή από εκλογική σε πολιτική και να ενισχύσουμε τη δουλειά μας στα στρώματα στα οποία εμφανίζεται πιο αδύναμη η επιρροή μας.
5.Η προεκλογική μάχη δόθηκε σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Προφανώς υπήρχε ένα τεράστιο κύμα λαϊκής υποστήριξης το οποίο ενεργοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της πολιτικής μας δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα, της ενωτικής πολιτικής , της συνάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο ,της προσδοκίας να εκλεγεί κυβέρνηση της αριστεράς και πάνω σε αυτά οικοδομήθηκε η δική μας εκλογική προσπάθεια. Σε σωστή βάση κινήθηκε ο κεντρικός μας πολιτικός λόγος ,τα επιχειρήματά μας , η προεκλογική μας καμπάνια και η επικοινωνιακή μας στρατηγική. Η πολιτική μας γραμμή για την ακύρωση των μνημονίων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο χωρίς όμως να εκβιαζόμαστε από την κινδυνολογία για έξοδο από το ΕΥΡΩ επιβεβαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η επίθεση, όμως, του συστήματος ήταν πρωτοφανής και εκδηλώθηκε συντονισμένα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ,με την αξιοποίηση όλων των μέσων εκβιασμού και χειραγώγησης που διέθετε το σύστημα. Αποτελεί όνειδος ιδιαίτερα η ωμή επέμβαση των παραγόντων της ΕΕ στην εκλογική διαδικασία της χώρας ,οι οποίοι αντιμετώπισαν τον ελληνικό λαό σαν ένα κατακτημένο λαό που έπρεπε να υποταχθεί στη θέληση των επικυρίαρχων. Το σύστημα κατόρθωσε να ισχυροποιήσει την κινδυνολογία γύρω από το ΕΥΡΩ και να δημιουργήσει ένα φοβικό κριτήριο ψήφου και έτσι περιόρισε την εμβέλεια της αντιπαράθεσης γύρω από το μνημόνιο. Η οικονομική τρομοκρατία επέδρασε ιδίως σε μεσαία στρώματα ,μισθωτά και μη, ενώ η κινδυνολογία για έλλειψη φαρμάκων και βασικών ειδών και η ακραία ρητορική στα ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης οδήγησε σε συντηρητική αναδίπλωση στις μεγάλες ηλικίες. Απέναντί μας βρέθηκε όλο το πολιτικό σύστημα, το εκδοτικό κατεστημένο ,η ολιγαρχία και η διαπλοκή, το τραπεζικό σύστημα, επιχειρήσεις που απειλούσαν εργαζόμενους. Κάθε μηχανισμός του συστήματος ενεργοποιήθηκε με στόχο την αποτροπή της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς σε αυτή τη γραμμή εκφοβισμού εναρμονίστηκαν και οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς όπως το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ ,οι οποίες επιπρόσθετα , με την άρνησή τους να στηρίξουν την πρόταση για κυβέρνησης της αριστεράς ,αποδυνάμωναν τον ρεαλισμό της κυβερνητικής μας πρότασης. Η οριακή πρωτιά της ΝΔ είναι μια Πύρρειος νίκη, βασισμένη απόλυτα στον φόβο που σκόρπισαν . Δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την μελλοντική κυβέρνηση της αριστεράς και την εξουσία του λαού.
6. Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης αποτελεί μια απόπειρα του συστήματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να σταθεροποιηθεί έστω και προσωρινά με στόχο να συνεχιστεί η πολιτική εφαρμογής των μνημονίων και των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Μέσα από τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης το σύστημα κερδίζει χρόνο ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί με όρους μεγαλύτερης σταθερότητας και μακροπρόθεσμης προοπτικής. Η αναβίωση ενός πόλου με συσπείρωση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία του συστήματος είναι μια πιθανή εκδοχή. Αυτό όμως το σενάριο είναι πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει σε συνθήκες βαθειάς κρίσης και λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων. Η ακόμη μεγαλύτερης έντασης πολιτική αυταρχισμού, με την παρουσία μάλιστα της χρυσής αυγής ,είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Η νέα Κυβέρνηση είναι μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με έντονη την σφραγίδα της ΝΔ και από άποψη προσώπων και πολιτικού προσανατολισμού. Τα διακηρυκτικά σημεία στα οποία κατέληξαν, διατηρούν στην ουσία τον πυρήνα των μνημονίων ,ενώ άλλες πλευρές έχουν περισσότερο επικοινωνιακή αξία παρά πολιτική βαρύτητα, αφού η θέληση της τρόικας είναι αυτή που τελικά θα επικρατήσει. Ήδη εκδηλώνονται σαφείς και διαρκείς υποχωρήσεις από προεκλογικές και μετεκλογικές τους δεσμεύσεις. Προφανώς η ΕΕ θα επιχειρήσει να στηρίξει την νέα κυβέρνηση η οποία έτσι η αλλιώς πιέζεται από την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά δεν έχει περιθώρια να δώσει παραχωρήσεις οι οποίες θα μετακινούν τον άξονα της συμφωνημένης μέχρι σήμερα αντεργατικής πολιτικής. Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση ακολουθώντας το μνημονιακό δρόμο, θα έρθει σε άμεση σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ τα λαϊκά στρώματα θα πλήττονται από τις συνέπειες της αντιλαϊκής της πολιτικής. Η κρίση θα βαθαίνει ,τα προβλήματα θα οξύνονται και η λαϊκή αγανάκτηση θα δυναμώνει. Η δράση της ριζοσπαστικής αριστεράς ,της ενωμένης αριστεράς ,του λαϊκού κινήματος ,χωρίς καμία λογική αναμονής ,είναι αυτή που θα ανακόψει την καταστροφική πορεία και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εναλλακτικής πολιτικής και κυβερνητικής λύσης με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ οφείλει να επεξεργαστεί ένα νέο πολιτικό σχέδιο στις νέες συνθήκες με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της πάλης για την ανατροπή των μνημονίων ,την απαλλαγή από την τρόικα κι από τις πολιτικές που υπονομεύουν την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και την δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας εναλλακτικής λύσης για τη χώρα με κυβέρνηση της αριστεράς. Ειδικοί στόχοι είναι : η υπεράσπιση των λαϊκών στρωμάτων από την συνεχιζόμενη επίθεση ,η συμβολή με όρους αυτονομίας ώστε να οργανωθεί η αντίσταση του λαού και η αλληλεγγύη στις έκτακτες συνθήκες κρίσης , η οργάνωση μιας αποφασιστικής και μαχητικής αντιπολίτευσης ,η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο της αριστεράς και να ισχυροποιείται σιγά- σιγά η αναγκαιότητα κυβερνητικής λύσης της αριστεράς ως η αναγκαία προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές στη χώρα. Η πολιτική μας παρέμβαση πρέπει να ξεκινά από τα άμεσα προβλήματα που με οξύτατο τρόπο αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα , τα οποία θα τροφοδοτούν πολιτικά αιτήματα και θα εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο ριζικής αλλαγής του οικονομικού και πολιτικού συστήματος Παράλληλα χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης και η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί η ακόμη πιο έντονη συντηρητική αναδίπλωση της ευρωπαϊκής πορείας , να ανατραπεί η σημερινή αρχιτεκτονική της ΕΕ και της ευρωζώνης και να προχωρήσει σε εντελώς νέες βάσεις η ευρωπαϊκή οικοδόμηση σε όφελος των λαών της Ευρώπης. Ωστόσο, είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι η τόσο η γενίκευση της πολιτικής λιτότητας ως στρατηγική εξόδου από την κρίση στην ευρωζώνη και την ΕΕ, όσο και οι προτάσεις για περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών στη βάση του πιο ακραία ταξικού νεοφιλελεύθερου παραδείγματος, καθιστούν το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών εξαιρετικά δυσοίωνο, ανοίγοντας τον δρόμο είτε στην πλήρη υποταγή των αναγκών των λαών στη λογική της αγοράς, είτε στη διάλυση της ευρωζώνης και την ενίσχυση εθνικών ανταγωνισμών.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τον ρόλο της αριστεράς στη χώρα μας και η πολύ θετική έκφραση αλληλεγγύης για το λαό μας που εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης ,καθώς και το ενισχυμένο κύρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ , μπορούν να βοηθήσουν στην πιο ενεργή παρουσία μας για διαμόρφωση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.
Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθούν ,επίσης, οι διεθνείς εξελίξεις και οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής.
8.Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια θέση που με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρέπει να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στις νέες συνθήκες. Η κυβέρνηση που συγκροτείται είναι κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θα ασκήσει αποφασιστική και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη βουλή, με βάση το εκλογικό του πρόγραμμά και τις προτεραιότητές όπως αυτές καθορίστηκαν με την επικαιροποίησή του.
Οι απαιτήσεις όμως έχουν διαφοροποιηθεί .Πρέπει να ενισχύσουμε την κινηματική μας παρέμβαση που είναι το πρώτο καθήκον μας- με σεβασμό στην αυτοτέλειά του κινήματος- και να μετατρέπουμε σε πολιτικά αιτήματα τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η κοινοβουλευτική μας δουλειά πρέπει να οργανωθεί με τρόπο που προσιδιάζει σε ένα πολιτικό σχήμα που διεκδικεί την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει, σύνδεση κοινοβουλευτικής και κομματικής δουλειάς στα πλαίσια ενός ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού, συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας με καταμερισμό και παρακολούθηση της δουλειάς ανά υπουργείο, ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών ,αντιπροτάσεις στην λογική του δικού μας κυβερνητικού προγράμματος ,συστηματική σύνδεση με τους κοινωνικούς φορείς , περιφερειακή ανάπτυξη και προβολή του κοινοβουλευτικού έργου. Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα είναι η αξιοποίηση των βουλευτών στην επαφή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με τον κόσμο , η παρουσία τους στους λαϊκούς αγώνες, η περιοδική λογοδοσία της δράσης τους σε λαϊκές συνελεύσεις.
9. Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί ένα αντίστοιχο μεγάλο άλμα στην όλη δομή και συγκρότηση του πολιτικού μας σχήματος . Η αθρόα εισροή ενός πολύ μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων καθώς και ενεργών φίλων δημιουργεί την ανάγκη ενός νέου τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας ώστε να αντιστοιχηθεί στις νέες συνθήκες. Απαιτεί την υποδοχή στην οργανωμένη δράση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, την ενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε κάθε τόπο και χώρο δουλειάς και την έναρξη μιας ενοποιητικής διαδικασίας του πολιτικού μας χώρου ,χωρίς καμία τάση εσωστρέφειας. Οι πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πρέπει να διαμορφώσουν έναν ομοιογενή χώρο με σταθερή ριζοσπαστική αριστερή πολιτική ταυτότητα. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη επανασυγκρότησης και ενοποίησης ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να πάρει μόνο έναν οργανωτικό χαραχτήρα αλλά να μετατραπεί σε μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία, η οποία θα τονώσει τα ριζοσπαστικά και αριστερά του χαρακτηριστικά και θα δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχήμα της ριζοσπαστικής αριστεράς μαζικό, λαϊκό που θα είναι το πολιτικό σχήμα της πλουραλιστικής αριστεράς όπου θα συνυπάρχουν όλα τα ρεύματα της αριστεράς από την κομουνιστική αριστερά, την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τη ριζοσπαστική οικολογία.. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση ενός προγράμματος αντίπαλου στον νεοφιλελευθερισμό ,που θα αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα του λαού και της χώρας, θα περιλαμβάνει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική της ανασυγκρότηση καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ολόπλευρη πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση και τη σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας. Η προγραμματική αυτή βάση θα πρέπει να συνοδεύεται και με μια καταστατική δέσμευση. Η ειδική απόφαση της Πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής προδιαγράφει τον «οδικό χάρτη» αυτής της προσπάθειας.
10. Η πορεία της αριστεράς προς την εξουσία απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος εργατικού και αντινεοφιλελεύθερου καθώς και μορφών λαϊκής συμμετοχής και δικτύων αλληλεγγύης σε ομάδες πληθυσμού που πλήττονται. Μέσα από αυτά τα κινήματα πρέπει να ενισχυθούν και οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ μέσα από αποφάσεις των οργάνων του ,χρειάζεται να εξετάσει αυτά τα ζητήματα έγκαιρα και με ολοκληρωμένο τρόπο παίρνοντας υπ όψει την θετική εμπειρία της προηγούμενης περιόδου(πλατείες, λαϊκές συνελεύσεις, εργατικοί αγώνες) συνδυάζοντάς την με τις ανάγκες του σήμερα.. Ειδικά για το εργατικό κίνημα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την συγκρότηση ενός ευρύτατου αυτόνομου ταξικού ρεύματος μέσα στα συνδικάτα - που δεν θα αντιστοιχείται με την κομματική διαίρεση- ώστε να διεκδικήσει την ανατροπή των συνδικαλιστικών συσχετισμών σε βάρος των συμβιβασμένων ηγεσιών και να δημιουργηθεί ένας συντονισμός αγώνα πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών που θα υπερβεί την ακινησία των κεντρικών συνδικαλιστικών οργάνων.
11. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αριστερά με την συντηρητική στροφή της ΔΗΜΑΡ και την ανθενωτική - σεχταριστική και άκρως επιθετική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ θέτει μπροστά μας νέα ζητήματα.
Η διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τον καταγράφει ως την μεγαλύτερη συνιστώσα και τον χώρο που έτσι ή αλλιώς εκφράζει την ενότητα της αριστεράς. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια συζήτηση με ένα σημαντικό τμήμα δυνάμεων που μας στήριξε στις εκλογές από το ΚΚΕ ,την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ,τους οικολόγους αλλά και την ΔΗΜΑΡ και η προσπάθεια συσπείρωσης και ένταξής τους στην κοινή μας προσπάθεια. Όμως η υπόθεση της ενότητας της αριστεράς δεν εξαντλείται στις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ .
Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα της αριστεράς, να εκτονώσουμε τις εντάσεις της εκλογικής μάχης και να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε οι διαφορές και οι θεμιτές αντιπαραθέσεις να μην εμποδίζουν τις συναγωνιστικές σχέσεις με αυτά τα κόμματα .Η ενωτική μας στάση και η επιδίωξη για κοινή δράση και συμπαράταξη της αριστεράς παραμένει ως κεντρικός πολιτικός στόχος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση είναι δυναμική και όχι στατική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου